Passa al contingut principal

Sobre aquest lloc


Objectiu

Difondre i promoure l’ús prudent i segur dels medicaments

Autoria 

Col·laboren en aquest blog

  • Carmen Asensio - farmacòloga clínica
  • Josep Maria Castel - farmacòleg clínic i docent a la UAB
  • Gloria Cereza - farmacòloga clínica i docent a la UAB
  • Núria García - farmacòloga clínica

 Què hi trobaràs?

Informació que promogui la prescripció raonada dels medicaments i la utilització efectiva i eficient dels mitjans terapèutics.

  • Novetats
  • Recomanacions sobre selecció i ús dels medicaments
  • Alertes de seguretat
  • Resultats del programa de notificació espontània de reaccions adverses (Targeta groga)
  • Notes i comunicats de les agències reguladores

Tractament de la informació

La propietària d'aquest blog és la FICF. Tots els continguts d'aquest blog són de lliure accés. Es permet, sense autorització prèvia, establir enllaços als continguts d'aquest blog sempre que la finalitat sigui sense ànim de lucre. Els enllaços procedents d'entitats amb ànim de lucre i d'e-comerç hauran de ser autoritzats per la FICF. En tots els casos caldrà citar explícitament la font d'informació i s'haurà de permetre que l'adreça d'aquest bloc aparegui a la barra del navegador.

La informació sobre medicaments i terapèutica que elabora la FICF és independent de qualsevol iniciativa promocional de la indústria farmacèutica o d'altres fonts comercials.

La informació d'aquest blog està adreçada a professionals de la salut i en cap cas no pot substituir la consulta o consell mèdic als pacients.

Aquest blog conté enllaços a altres llocs i recursos d'Internet que poden ser d'interès per als visitants. La FICF no es responsabilitza dels continguts d'aquests enllaços, de la seva actualització, ni de les seves condicions d'accés.

Així mateix, la FICF no és responsable de les opinions que els visitants d'aquest blog puguin expressar en aquest o altres espais de comentaris o de discussió a la Xarxa.

Popular Posts

Risc de reaccions adverses greus en pacients amb dèficit de la dihidropirimidina deshidrogenasa

Amb data 11 de maig de 2020, l'AEMPS ha emès una nota informativa en la que adverteix del risc que tenen els pacients amb dèficit de la dihidropirimidina deshidrogenasa (DPD). Fàrmacs com la capecitabina , 5-fluorouracil , tegafur o flucitosina estarien contraindicats en els pacients amb dèficit total d'aquest emzim. Vegeu la nota: " Fluorouracilo, capecitabina, tegafur y flucitosina en pacientes con déficit de dihidropirimidina deshidrogenasa "

Malaltia tromboembòlica i la necessitat d'anticoagulació en la COVID-19

Algunes publicacions recents suggereixen que la infecció COVID-19 augmentaria el risc de tromboembolisme venós i arterial. Sembla que la insuficiència respiratòria en la COVID-19 no és deguda només a una síndrome de dificultat respiratòria aguda, sinó que processos trombòtics microvasculars hi poden tenir un paper rellevant. Els pacients greus per la COVID-19 tindrien un estat d' hipercoagulabilitat elevat. La patogènesi no és del tot coneguda. Hi ha evidències d'invasió directa de cèl·lules endotelials per part del virus SARS-CoV-2. Altres causes de lesió endotelial són els catèters intravasculars, els mediadors de la resposta inflamatòria sistèmica aguda com les citocines (com la interleucina [IL] -6) i altres reactants de fase aguda. S'ha suggerit la contribució de la lesió endotelial mediada pel complement però no ha estat confirmada. Cal tenir present que la immobilització també provoca l'estasi del flux sanguini en els pacients hospitalitzats i malalts críti

Paper de la ciutadania en la farmacovigilància. La #MedSafetyWeek

Una reacció adversa és qualsevol resposta perjudicial, i sovint inesperada, quan prenem un medicament. Per conèixer millor els medicaments i fer que el seu ús sigui més segur, és molt important  NOTIFICAR , si se sospita que s'ha patit una reacció adversa.   Qualsevol ciutadà pot notificar, si sospita que ha patit un efecte advers a un medicament, que hagi pres o està prenent. Ho pot fer al Programa de Targeta Groga ( www.targetagroga.cat ).  La campanya  #MedSafetyWeek Des de fa 5 anys, l'Uppsala Monitoring Centre (centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la vigilància internacional de la seguretat dels medicaments),  promou aquesta campanya de sensibilització , que va adreçada tant als professionals sanitaris com a la ciutadania. Durant una setmana, se sumen esforços per divulgar la idea que cal q ue es notifiquin els problemes derivats de l'ús dels medicaments, perquè és la millor manera de detectar-los i, així, poder prevenir-los.   Per