Passa al contingut principal

Programa de Farmacovigilància a Catalunya - Vigilància de les vacunes contra la COVID-19

Com per a qualsevol nou medicament, la seguretat de les vacunes contra la COVID-19 es garanteix a través del monitoratge i avaluació continua de la relació entre els beneficis i els riscos del seu ús, és el que coneixem com a farmacovigilància.

La notificació de sospites de reaccions adverses a medicaments, i en el cas de les vacunes d'esdeveniments adversos després de la vacunació, és el mètode de farmacovigilància més àgil i universal per identificar possibles nous riscos o problemes de seguretat que no han estat identificats o caracteritzats en els assaigs clínics, i constitueix un pilar fonamental de la seguretat dels pacients. 

Ateses les circumstàncies d'urgència amb les que s'han desenvolupat i autoritzat les vacunes que properament es començaran a administrar a la població, la farmacovigilància encara es fa més imprescindible.

El Sistema Espanyol de Farmacovigilància de Medicaments d'ús Humà (SEFV-H), coordinat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i del que forma part el Centre de Farmacovigilància de Catalunya (CFVCAT), ha desenvolupat un pla específic de vigilància de la seguretat de les vacunes contra la COVID-19, que analitzarà, de manera prioritària i continua, els esdeveniments adversos notificats amb aquestes vacunes -tant per part dels professionals sanitaris com de la ciutadania- per identificar l'aparició de potencials nous riscos que mereixin ser avaluats en profunditat. 

S'elaboraran i faran públics informes periòdics sobre les notificacions rebudes. A més, per tal de contextualitzar la informació, es disposarà de dades de cobertura vacunal, desglossades per edat i sexe, que seran proporcionades per Salut Pública.

El Comitè Tècnic del Sistema Espanyol de Farmacovigilància (CTSEFV) i del que en forma part el CFVCAT, ha desenvolupat una estratègia comuna pel seguiment de les vacunes contra la COVID-19 en què es prioritzarà el registre, avaluació i càrrega a la base de dades FEDRA del SEFV-H de les notificacions de casos d'efectes indesitjats relacionats amb aquestes vacunes, especialment dels casos greus. Així mateix, s'analitzarà la informació amb tècniques específiques per l'anàlisi d'esdeveniments adversos després de la vacunació, amb especial èmfasi en el seguiment dels d'especial interès (AESI - 'advers events of special interest'), entre els que s'inclouen una àmplia llista de patologies d'origen immunitari i d'altres tipus. 

S'estudiarà si els casos notificats superen els esperats, amb models que tindran en compte diferents graus d'infranotificació. També els efectes adversos no descrits a la fitxa tècnica, els errors de medicació que causin dany a la persona vacunada, els clústers de casos i els efectes indesitjats en poblacions especials.

Des del CFVCAT demanem a tots els professionals sanitaris la màxima participació possible en la vigilància de la seguretat de les vacunes de la COVID-19, amb la notificació dels esdeveniments adversos relacionats amb aquestes vacunes. Us recordem que és essencial indicar: 

  • el nom i el número de lot de la vacuna administrada, 
  • les dates d'administració de la vacuna i de l'aparició de l'esdeveniment advers
  • l'edat i el sexe de la persona vacunada. 

Com més detallada sigui la descripció de l'esdeveniment advers i de les condicions clíniques del pacient, com malalties de base i ús d'altres medicaments, més acurada serà l'avaluació del cas.

Si detecteu esdeveniments adversos després de la vacunació, cal notificar-los al CFVCAT preferentment a través de www.targetagroga.cat 

Popular Posts

Àcid acetilsalicílic en prevenció primària cardiovascular

L’àcid acetilsalicílic (AAS) a dosis de 100 mg al dia és un tractament reconegut per a la prevenció secundària de les malalties cardiovasculars. En canvi, la utilització en la prevenció primària de persones que no han patit un esdeveniment cardiovascular (malaltia coronària, vascular cerebral o vasculopatia perifèrica), no figura com a indicació en la fitxa tècnica del fàrmac. L’objectiu d'utilitzar-lo en aquest grup de població, seria evitar els esdeveniments cardiovasculars majors, com la síndrome coronària aguda (SCA) i l'accident vascular cerebral (AVC). Recentment s’ha publicat una recomanació del projecte Essencial de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que ha estat consensuada per les societats científiques: " Àcid acetilsalicílic i prevenció primària cardiovascular" Basant-se en les dades de la revisió de les guies de pràctica clínica i metaanàlisis, no s'ha trobat evidència que l’AAS, utilitzat per a la prevenció ...

COVID-19: ara més que mai, la llista dels medicaments habituals a mà. Informació per als ciutadans

Durant la pandèmia pel coronavirus SARS-Cov-2, has de continuar prenent els medicaments habituals i mantenir-te en les millors condicions de salut possibles. Si tens algun dubte consulta el metge o farmacèutic. Si prens medicaments regularment ara és el moment d'assegurar-te que disposes d'una llista actualitzada de tot allò que prens. Això és important si has d'anar de manera inesperada a l'hospital o consultar un metge o farmacèutic que no estigui familiaritzat amb el teu tractament. Fer aquesta llista és més fàcil quan et trobes bé, i ara és el moment d'assegurar-te que la tens actualitzada. Què cal posar a la llista de medicaments  A la llista has d'incloure tots els medicaments que prens ja siguin receptats pel metge o aquells que prens sense recepta . També cal incloure vitamines , minerals , preparats d'herbes medicinals , aromateràpia i productes homeopàtics . Tingues present que hi poden haver interaccions entre alguns medicame...