Passa al contingut principal

COVID-19: ara més que mai, la llista dels medicaments habituals a mà. Informació per als ciutadans

Durant la pandèmia pel coronavirus SARS-Cov-2, has de continuar prenent els medicaments habituals i mantenir-te en les millors condicions de salut possibles. Si tens algun dubte consulta el metge o farmacèutic.

Si prens medicaments regularment ara és el moment d'assegurar-te que disposes d'una llista actualitzada de tot allò que prens.

Això és important si has d'anar de manera inesperada a l'hospital o consultar un metge o farmacèutic que no estigui familiaritzat amb el teu tractament.

Fer aquesta llista és més fàcil quan et trobes bé, i ara és el moment d'assegurar-te que la tens actualitzada.

Què cal posar a la llista de medicaments 

A la llista has d'incloure tots els medicaments que prens ja siguin receptats pel metge o aquells que prens sense recepta.

També cal incloure vitamines, minerals, preparats d'herbes medicinals, aromateràpia i productes homeopàtics. Tingues present que hi poden haver interaccions entre alguns medicaments i també amb algunes plantes medicinals i aquestes poden ser causa d'efectes indesitjats.

Com pots fer la llista de medicaments 

A la llista cal anotar:

  1. El nom de tots els medicaments. Assegura't de conèixer bé quin és el principi actiu de cada medicament. Tingues present que un mateix medicament pot tenir diferents marques o noms comercials, les capses i les càpsules o comprimits canvien, i això et pot crear confusió.
    Anota també el nom dels preparats d'herbes, vitamines...,en cas que utilitzis una preparació amb molts ingredients detalla'ls i si pots porta l'envàs a la consulta. 
  2. La posologia, cal que indiquis quina quantitat, com i quan els prens
  3.  La indicació o motiu. 
La pots registrar de la manera que et sigui més còmoda en un full de paper o a l'ordinador, al mòbil o la tauleta. En aquest enllaç trobaràs un model de llista de medicaments (versió en espanyol)

El Centre d'Informació de Medicaments de Catalunya (CedimCat) disposa d'una pàgina web que permet crear la teva pròpia llista: Crea el teu propi pla de medicació personalitzat. Permet exportar-lo en pdf i enviar-lo.

El més important és que la duguis sempre a sobre quan vagis a l'hospital o consultis el metge o farmacèutic.

Si tens cura d'algú, ajuda'l a preparar la llista i assegura't que els membres de la família també en tinguin una còpia.

És més fàcil prendre bé tots els medicaments si en fas un seguiment adequat. Per això et recomanem que preparis una llista amb els medicaments que prens habitualment i l'actualitzis sovint.

La doctora Núria García ho explica en el següent vídeo


Bibliografia 

NPS Medicinewise Disponible a: nps.org.au (consultat el 14 d'abril de 2020)

Crea el teu pla de medicació personalitzat. Centre d'Informació de Medicaments de Catalunya. Disponible a: Cedimcat.info (consultat el 14 d'abril de 2020)

Popular Posts

Àcid acetilsalicílic en prevenció primària cardiovascular

L’àcid acetilsalicílic (AAS) a dosis de 100 mg al dia és un tractament reconegut per a la prevenció secundària de les malalties cardiovasculars. En canvi, la utilització en la prevenció primària de persones que no han patit un esdeveniment cardiovascular (malaltia coronària, vascular cerebral o vasculopatia perifèrica), no figura com a indicació en la fitxa tècnica del fàrmac. L’objectiu d'utilitzar-lo en aquest grup de població, seria evitar els esdeveniments cardiovasculars majors, com la síndrome coronària aguda (SCA) i l'accident vascular cerebral (AVC). Recentment s’ha publicat una recomanació del projecte Essencial de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que ha estat consensuada per les societats científiques: " Àcid acetilsalicílic i prevenció primària cardiovascular" Basant-se en les dades de la revisió de les guies de pràctica clínica i metaanàlisis, no s'ha trobat evidència que l’AAS, utilitzat per a la prevenció ...

Programa de Farmacovigilància a Catalunya - Vigilància de les vacunes contra la COVID-19

Com per a qualsevol nou medicament, la seguretat de les vacunes contra la COVID-19 es garanteix a través del monitoratge i avaluació continua de la relació entre els beneficis i els riscos del seu ús, és el que coneixem com a farmacovigilància. La notificació de sospites de reaccions adverses a medicaments, i en el cas de les vacunes d'esdeveniments adversos després de la vacunació, és el mètode de farmacovigilància més àgil i universal per identificar possibles nous riscos o problemes de seguretat que no han estat identificats o caracteritzats en els assaigs clínics, i constitueix un pilar fonamental de la seguretat dels pacients.  Ateses les circumstàncies d'urgència amb les que s'han desenvolupat i autoritzat les vacunes que properament es començaran a administrar a la població, la farmacovigilància encara es fa més imprescindible. El Sistema Espanyol de Farmacovigilància de Medicaments d'ús Humà (SEFV-H), coordinat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Produc...