Passa al contingut principal

COVID-19: ara més que mai, la llista dels medicaments habituals a mà. Informació per als ciutadans

Durant la pandèmia pel coronavirus SARS-Cov-2, has de continuar prenent els medicaments habituals i mantenir-te en les millors condicions de salut possibles. Si tens algun dubte consulta el metge o farmacèutic.

Si prens medicaments regularment ara és el moment d'assegurar-te que disposes d'una llista actualitzada de tot allò que prens.

Això és important si has d'anar de manera inesperada a l'hospital o consultar un metge o farmacèutic que no estigui familiaritzat amb el teu tractament.

Fer aquesta llista és més fàcil quan et trobes bé, i ara és el moment d'assegurar-te que la tens actualitzada.

Què cal posar a la llista de medicaments 

A la llista has d'incloure tots els medicaments que prens ja siguin receptats pel metge o aquells que prens sense recepta.

També cal incloure vitamines, minerals, preparats d'herbes medicinals, aromateràpia i productes homeopàtics. Tingues present que hi poden haver interaccions entre alguns medicaments i també amb algunes plantes medicinals i aquestes poden ser causa d'efectes indesitjats.

Com pots fer la llista de medicaments 

A la llista cal anotar:

  1. El nom de tots els medicaments. Assegura't de conèixer bé quin és el principi actiu de cada medicament. Tingues present que un mateix medicament pot tenir diferents marques o noms comercials, les capses i les càpsules o comprimits canvien, i això et pot crear confusió.
    Anota també el nom dels preparats d'herbes, vitamines...,en cas que utilitzis una preparació amb molts ingredients detalla'ls i si pots porta l'envàs a la consulta. 
  2. La posologia, cal que indiquis quina quantitat, com i quan els prens
  3.  La indicació o motiu. 
La pots registrar de la manera que et sigui més còmoda en un full de paper o a l'ordinador, al mòbil o la tauleta. En aquest enllaç trobaràs un model de llista de medicaments (versió en espanyol)

El Centre d'Informació de Medicaments de Catalunya (CedimCat) disposa d'una pàgina web que permet crear la teva pròpia llista: Crea el teu propi pla de medicació personalitzat. Permet exportar-lo en pdf i enviar-lo.

El més important és que la duguis sempre a sobre quan vagis a l'hospital o consultis el metge o farmacèutic.

Si tens cura d'algú, ajuda'l a preparar la llista i assegura't que els membres de la família també en tinguin una còpia.

És més fàcil prendre bé tots els medicaments si en fas un seguiment adequat. Per això et recomanem que preparis una llista amb els medicaments que prens habitualment i l'actualitzis sovint.

La doctora Núria García ho explica en el següent vídeo


Bibliografia 

NPS Medicinewise Disponible a: nps.org.au (consultat el 14 d'abril de 2020)

Crea el teu pla de medicació personalitzat. Centre d'Informació de Medicaments de Catalunya. Disponible a: Cedimcat.info (consultat el 14 d'abril de 2020)

Popular Posts

Paper de la ciutadania en la farmacovigilància. La #MedSafetyWeek

Una reacció adversa és qualsevol resposta perjudicial, i sovint inesperada, quan prenem un medicament. Per conèixer millor els medicaments i fer que el seu ús sigui més segur, és molt important  NOTIFICAR , si se sospita que s'ha patit una reacció adversa.   Qualsevol ciutadà pot notificar, si sospita que ha patit un efecte advers a un medicament, que hagi pres o està prenent. Ho pot fer al Programa de Targeta Groga ( www.targetagroga.cat ).  La campanya  #MedSafetyWeek Des de fa 5 anys, l'Uppsala Monitoring Centre (centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la vigilància internacional de la seguretat dels medicaments),  promou aquesta campanya de sensibilització , que va adreçada tant als professionals sanitaris com a la ciutadania. Durant una setmana, se sumen esforços per divulgar la idea que cal q ue es notifiquin els problemes derivats de l'ús dels medicaments, perquè és la millor manera de detectar-los i, així, poder prevenir-los.   Per

Sospites de reaccions adverses notificades amb tractaments utilitzats en la COVID-19

L'AEMPS publica, de forma periòdica, un informe elaborat de les sospites de reaccions adverses notificades amb tractaments utilitzats en la COVID-19 i les troballes més rellevants. El Centre de Farmacovigilància de Catalunya participa en el grup de treball de seguiment dels casos i en l'elaboració dels informes. Agraïm als notificadors la seva col·laboració en la generació de coneixement en el context de l'actual pandèmia.

Els fàrmacs per a la tos no són innocus

Els símptomes més habituals de la COVID-19 són la febre, la tos seca i la fatiga. No hem d'oblidar que la tos és un mecanisme de defensa de les vies respiratòries, i tot i que és un símptoma molest, no sempre s'ha de tractar. En nens no hi ha evidència que cap fàrmac sigui eficaç per al tractament de la tos però en canvi sí que poden ser causa d'efectes adversos i d'intoxicació. Aquesta última es produeix per errors en la dosificació dels preparats per a la tos i també per la ingesta accidental. En adults només ha demostrat eficàcia el dextrometorfà. La combinació d'un antihistamínic i un descongestionant no ha demostrat cap benefici clínic però si que augmenta el risc d'efectes adversos. La codeïna i derivats no han demostrat cap utilitat en la tos pel refredat comú ni en nens ni en adults. Cal remarcar que aquests fàrmacs no s'han d'utilitzar quan la tos és productiva. Els xarops expectorants que es fan servir per facilitar l'eliminació de