Passa al contingut principal

Paper de la ciutadania en la farmacovigilància. La #MedSafetyWeek

Una reacció adversa és qualsevol resposta perjudicial, i sovint inesperada, quan prenem un medicament.

notifica a targetagroga.cat
Per conèixer millor els medicaments i fer que el seu ús sigui més segur, és molt important NOTIFICAR, si se sospita que s'ha patit una reacció adversa.  

Qualsevol ciutadà pot notificar, si sospita que ha patit un efecte advers a un medicament, que hagi pres o està prenent. Ho pot fer al Programa de Targeta Groga (www.targetagroga.cat). 

La campanya #MedSafetyWeek

Des de fa 5 anys, l'Uppsala Monitoring Centre (centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la vigilància internacional de la seguretat dels medicaments), promou aquesta campanya de sensibilització, que va adreçada tant als professionals sanitaris com a la ciutadania. Durant una setmana, se sumen esforços per divulgar la idea que cal que es notifiquin els problemes derivats de l'ús dels medicaments, perquè és la millor manera de detectar-los i, així, poder prevenir-los.  

Per què és tant important notificar les sospites de reaccions adverses?

Quan un medicament nou surt al mercat, no sempre s'han detectat tots els efectes indesitjats que pot provocar, ja sigui per ser un problema molt poc freqüent o perquè en els estudis realitzats, no han participat pacients que tinguin alguna característica especial, que els fa més susceptibles a aquell medicament. 

Sovint, l'única manera que tenim per detectar, ràpidament, aquest tipus de situacions és que el metge, farmacèutic/a, infermer/a, altre/a professional sanitari/a o el mateix malalt, ho notifiquin als centres de farmacovigilància de la seva comunitat. Els professionals sanitaris d'aquests centres avaluen la informació rebuda i determinen si aquella sospita mereix ser estudiada amb més profunditat.

El programa de Targeta groga és d'abast mundial. Quan es detecten diversos casos d'un mateix efecte advers, desconegut, encara que sigui en diferents països del mon, es genera un senyal que alerta d'un possible nou problema de seguretat amb aquell medicament. Si es confirma el senyal, es poden prendre mesures per garantir la seguretat dels pacients, ja sigui restringint el seu ús a algun grup de població determinat o, fins i tot, retirant-lo de la circulació.

Què és important que es notifiqui?

Es pot notificar qualsevol sospita d'efecte advers que hagi produït un medicament, però és d'especial interès, per a la salut pública, conèixer aquells problemes que es produeixen, i

  • no estan descrits en el prospecte del medicament
  • s'ha produït amb un medicament nou
  • ha provocat un problema que es considera greu o interfereix, de manera significativa, en l'activitat quotidiana 
  • s'ha produït per la presa de més d'un medicament


Tots podem col·laborar en que els medicaments siguin més segurs. Cada notificació compta.

Popular Posts

Àcid acetilsalicílic en prevenció primària cardiovascular

L’àcid acetilsalicílic (AAS) a dosis de 100 mg al dia és un tractament reconegut per a la prevenció secundària de les malalties cardiovasculars. En canvi, la utilització en la prevenció primària de persones que no han patit un esdeveniment cardiovascular (malaltia coronària, vascular cerebral o vasculopatia perifèrica), no figura com a indicació en la fitxa tècnica del fàrmac. L’objectiu d'utilitzar-lo en aquest grup de població, seria evitar els esdeveniments cardiovasculars majors, com la síndrome coronària aguda (SCA) i l'accident vascular cerebral (AVC). Recentment s’ha publicat una recomanació del projecte Essencial de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que ha estat consensuada per les societats científiques: " Àcid acetilsalicílic i prevenció primària cardiovascular" Basant-se en les dades de la revisió de les guies de pràctica clínica i metaanàlisis, no s'ha trobat evidència que l’AAS, utilitzat per a la prevenció ...

COVID-19: ara més que mai, la llista dels medicaments habituals a mà. Informació per als ciutadans

Durant la pandèmia pel coronavirus SARS-Cov-2, has de continuar prenent els medicaments habituals i mantenir-te en les millors condicions de salut possibles. Si tens algun dubte consulta el metge o farmacèutic. Si prens medicaments regularment ara és el moment d'assegurar-te que disposes d'una llista actualitzada de tot allò que prens. Això és important si has d'anar de manera inesperada a l'hospital o consultar un metge o farmacèutic que no estigui familiaritzat amb el teu tractament. Fer aquesta llista és més fàcil quan et trobes bé, i ara és el moment d'assegurar-te que la tens actualitzada. Què cal posar a la llista de medicaments  A la llista has d'incloure tots els medicaments que prens ja siguin receptats pel metge o aquells que prens sense recepta . També cal incloure vitamines , minerals , preparats d'herbes medicinals , aromateràpia i productes homeopàtics . Tingues present que hi poden haver interaccions entre alguns medicame...

Programa de Farmacovigilància a Catalunya - Vigilància de les vacunes contra la COVID-19

Com per a qualsevol nou medicament, la seguretat de les vacunes contra la COVID-19 es garanteix a través del monitoratge i avaluació continua de la relació entre els beneficis i els riscos del seu ús, és el que coneixem com a farmacovigilància. La notificació de sospites de reaccions adverses a medicaments, i en el cas de les vacunes d'esdeveniments adversos després de la vacunació, és el mètode de farmacovigilància més àgil i universal per identificar possibles nous riscos o problemes de seguretat que no han estat identificats o caracteritzats en els assaigs clínics, i constitueix un pilar fonamental de la seguretat dels pacients.  Ateses les circumstàncies d'urgència amb les que s'han desenvolupat i autoritzat les vacunes que properament es començaran a administrar a la població, la farmacovigilància encara es fa més imprescindible. El Sistema Espanyol de Farmacovigilància de Medicaments d'ús Humà (SEFV-H), coordinat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Produc...