Passa al contingut principal

Tractaments per al COVID19. Factors de risc d'arítmies per prolongació del QT.

Chloroquine et hydroxychloroquine 


Point d’information à destination des professionnels de santé 
Réseau français des Centres régionaux de Pharmacovigilance – 22 mars 2020 

La cloroquina, la hidroxicloroquina i l'azitromicina son medicaments que allarguen l'interval QT i augmenten el risc d'arítmies ventriculars greus.
L'aparició d'arítmies ventriculars, del tipus “torsades de pointes” augmenta quan el QTc supera els 500 milisegons.
  • La situació es pot agreujar si hi ha hipopotasemia o es combina més d'un fàrmac que allarga l'interval QT
  • El risc també augmenta en cas de bradicardia (< 55 bpm)
Aquestes circumstàncies sovint es donen en els pacients afectats pel SARS-CoV-2.
Per aquest motiu és recomanable monitoritzar amb l'ECG i, sempre que es pugui, corregir la hipopotasemia (el potassi ha de mantenir-se entre 4 i 4,5 mmol/L), abans de donar cloroquina o hidroxicloroquina, soles o en combinació amb azitromicina.

  • El QT s'ha de mantenir per sota de 480 ms
  • Si QT està entre 480 i 500 milisegons, cal fer un seguiment estret del pacient per valorar l'aparició de bradicardia o extrasistoles ventriculars
  • Si es confirma un QT superior a 500 ms, cal l'intervenció d'un especialista. Disminuir la dosi dels fàrmacs o retirar-los i monitoritzar de manera estreta el pacient fins la normalització de l'episodi.   
Vegeu la recomanació completa   
            
Si sospites efectes adversos per aquests fàrmacs en malalts amb COVID-19, notifica'ls a www.targetagroga.cat Comparteix informació i generem coneixement entre tots.

Popular Posts

Paper de la ciutadania en la farmacovigilància. La #MedSafetyWeek

Una reacció adversa és qualsevol resposta perjudicial, i sovint inesperada, quan prenem un medicament. Per conèixer millor els medicaments i fer que el seu ús sigui més segur, és molt important  NOTIFICAR , si se sospita que s'ha patit una reacció adversa.   Qualsevol ciutadà pot notificar, si sospita que ha patit un efecte advers a un medicament, que hagi pres o està prenent. Ho pot fer al Programa de Targeta Groga ( www.targetagroga.cat ).  La campanya  #MedSafetyWeek Des de fa 5 anys, l'Uppsala Monitoring Centre (centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la vigilància internacional de la seguretat dels medicaments),  promou aquesta campanya de sensibilització , que va adreçada tant als professionals sanitaris com a la ciutadania. Durant una setmana, se sumen esforços per divulgar la idea que cal q ue es notifiquin els problemes derivats de l'ús dels medicaments, perquè és la millor manera de detectar-los i, així, poder prevenir-los.   Per

Sospites de reaccions adverses notificades amb tractaments utilitzats en la COVID-19

L'AEMPS publica, de forma periòdica, un informe elaborat de les sospites de reaccions adverses notificades amb tractaments utilitzats en la COVID-19 i les troballes més rellevants. El Centre de Farmacovigilància de Catalunya participa en el grup de treball de seguiment dels casos i en l'elaboració dels informes. Agraïm als notificadors la seva col·laboració en la generació de coneixement en el context de l'actual pandèmia.

Els fàrmacs per a la tos no són innocus

Els símptomes més habituals de la COVID-19 són la febre, la tos seca i la fatiga. No hem d'oblidar que la tos és un mecanisme de defensa de les vies respiratòries, i tot i que és un símptoma molest, no sempre s'ha de tractar. En nens no hi ha evidència que cap fàrmac sigui eficaç per al tractament de la tos però en canvi sí que poden ser causa d'efectes adversos i d'intoxicació. Aquesta última es produeix per errors en la dosificació dels preparats per a la tos i també per la ingesta accidental. En adults només ha demostrat eficàcia el dextrometorfà. La combinació d'un antihistamínic i un descongestionant no ha demostrat cap benefici clínic però si que augmenta el risc d'efectes adversos. La codeïna i derivats no han demostrat cap utilitat en la tos pel refredat comú ni en nens ni en adults. Cal remarcar que aquests fàrmacs no s'han d'utilitzar quan la tos és productiva. Els xarops expectorants que es fan servir per facilitar l'eliminació de