Passa al contingut principal

Medicaments per a la febre en la COVID-19


Recorda que la febre és un mecanisme de defensa del cos i no sempre cal tractar-la amb medicaments.

Considerem que hi ha febre quan la temperatura del cos supera els 38°C al recte o els 37.5°C a l'axil·la. La majoria de persones, fins i tot els nadons i els nens, poden tolerar bé una febre de 38°C - 38,5°C. Per baixar la febre es recomanen les mesures no farmacològiques com fer repòs i beure líquids en abundància per evitar la deshidratació.

En cas que la febre sigui elevada o persisteixi durant hores o dies, es recomana:
mantenir una temperatura ambient d'entre 21-22 graus.
  • vestir roba lleugera i evitar l'excés d'abric en el llit per afavorir la pèrdua de calor.
  • mantenir les mucoses humides i netes.
  • dieta tova.
  • es poden prendre banys amb aigua tèbia. Evitar l'aigua freda perquè provoca vasoconstricció i impedeix la pèrdua de calor.

Paracetamol, el fàrmac d'elecció  

En general, el paracetamol es considera de primera elecció en el tractament simptomàtic de la febre i el malestar general. És un analgèsic antipirètic ben tolerat i no té la toxicitat gastrointestinal dels antiinflamatoris no esteroidals (AINE).

La dosi diària en adults és 0,5g-1g cada 4-6h. No s'ha de sobrepassar la dosi de 4g al dia.

Si bé la toxicitat hepàtica per sobredosi de paracetamol és ben coneguda, cal recordar que s'han descrit casos d'insuficiència hepàtica aguda a dosis terapèutiques amb l'ús continuat de paracetamol a dosis elevades o en circumstàncies com l'alcoholisme o la desnutrició. Per intentar minimitzar aquest risc es recomana administrar la dosi mínima eficaç de paracetamol sense arribar als 4g al dia dia i durant el menor temps possible.

Cal tenir cura en gent gran, en aquesta població s'ha observat un augment de la semivida d'eliminació del paracetamol i a més poden tenir factors de risc d'hepatoxicitat, com ara baix pes, insuficiència renal, hepàtica o cardíaca, presa d'altres medicaments que puguin afavorir-la i el consum crònic d'alcohol.

Per tant en gent gran, especialment si tenen baix pes (menys de 50kg) o bé altres factors de risc d'hepatotoxicitat, es recomana no sobrepassar els 3g al dia. Es considera que una dosi de 500mg/6 hores o d'1g/8 hores és la més adequada.

En pacients alcohòlics i en pacients amb alteració de la funció hepàtica la dosi màxima recomanada de paracetamol es de 2 g al dia i en la insuficiència renal cal ajustar la dosi al filtrat glomerular (FG). FG 50-10mL/min: 500mg/6-8h. FG<10mL/min: 500mg/8h.

Ús d'ibuprofèn per als símptomes de la COVID-19  

Fa unes setmanes es va difondre informació que desaconsellava l'ús d'ibuprofèn en la infecció COVID-19. Aquesta es basava en una alerta de l'Agència francesa de seguretat dels medicaments
(ASNM) d'abril de 2019 que indicava que l'ibuprofèn i altres antiinflamatoris poden empitjorar algunes infeccions. L'alerta, però, no contenia dades específiques de la infecció COVID-19.

La possible relació entre l'agreujament de les infecciones amb l'ús d'ibuprofèn o ketoprofèn es troba en avaluació a nivell europeu per part pel Comitè d'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància a petició de l'Agència francesa.

Les fitxes tècniques dels medicaments que contenen ibuprofèn ja indiquen que aquest fàrmac pot emmascarar els símptomes de les infeccions i en podria retardar el diagnòstic. Es refereix, però, a les infeccions en general, i no específicament a la infecció per COVID-19.

En una nota informativa, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha informat que no hi ha dades que permetin afirmar que l'ibuprofèn o altres antiinflamatoris no esteroidals agreugin la infecció per COVID-19.

Per tant, actualment no hi ha dades concloents que contraindiquin l'ús d'ìbuprofèn en el tractament dels símptomes menors com la febre, i el malestar general sempre que es doni en les condicions d'ús autoritzades i a les dosis recomanades. Els pacients en tractament crònic amb ibuprofèn o ketoprofèn no l'han d'interrompre.

Que cal tenir en compte de l'ibuprofèn  

L'ibuprofèn és un antiinflamatori no esteroïdal (AINE) amb propietats analgèsiques, antipirètiques i antiinflamatòries. Està indicat en el tractament de la febre, el dolor lleu-moderat i en el tractament simptomàtic de processos reumàtics i inflamatoris. Actua mitjançant la inhibició no selectiva de la ciclooxigenasa (COX) i redueix la síntesi de prostaglandines.

La dosi máxima recomanada d'ibuprofèn es de 400 mg cada 8 hores, no s'ha demostrat que dosis superiors siguin més eficaces.

Cal tenir precaució en pacients amb antecedents d' hipertensió i/o insuficiència cardíaca. Els AINE poden afavorir l'aparició o descompensació d'una insuficiència cardíaca per retenció de líquids.

Els AINE s'associen a augment del risc trombòtic arterial (ictus, infart de miocardi), especialment quan es donen dosis elevades durant períodes de temps prolongats. Es recomana restringir-ne l'ús en les malalties cardiovasculars : el diclofenac està contraindicat, es podria prendre ibuprofèn a dosi màxima de 1200mg/dia o naproxèn (no s'ha vist que augmenti el risc cardiovascular, però és més gastrolesiu).

En pacients amb malaltia cardiovascular, renal crònica o insuficiència hepàtica cal evitar l'ús d'AINE i utilitzar alternatives més segures , com el paracetamoli en cas que calgui administrar un AINE donar la dosi més baixa eficaç i durant el menor temps possible.

Cal evitar-los en gent gran i no administrar-los juntament amb IECA o ARA-II i diürètics o en situacions de risc d'hipovolèmia pel risc d'insuficiència renal aguda.

Es recomana donar-los amb precaució en pacients que reben anticoagulants orals dicumarínics (warfarina), antiagregants plaquetaris (àcid acetilsal·licilic), corticoides i inhibidors selectius de la recaptació de la serotonina (ISRS) perquè poden augmentar el risc d'úlcera o sagnat gastrointestinal.

Els AINE estan contraindicats en insuficiència renal crònica amb filtrat glomerular (FG)<30ml/min i en insuficiència hepàtica greu.

El metamizol (dipirona) no és de primera elecció en la febre o el dolor  

No es recomana l'ús de metamizol com a primera elecció en el tractament de la febre o el dolor agut intens en nens ni en adults sense haver utilitzat abans altres alternatives com el paracetamol o l'ibuprofèn que tenen una eficàcia similar i un millor perfil de seguretat.

El metamizol es un analgèsic i antipirètic molt utilitzat, en els darrers anys s'ha observat un augment important del consum d'aquest fàrmac. Des d'abril del 2010 es disposa de metamizol sòdic (Metalgial®) en gotes orals. Aquesta presentació facilita l'administració en nens i en gent gran i podria haver influït en l'augment del consum de metamizol. Cal recordar que les persones d'edat avançada i els nens són especialment sensibles a patir reaccions adverses als medicaments.

La dosi recomanada de metamizol en adults i adolescents més grans de 15 anys, és 500mg-1000mg cada 6-8h per via oral, amb una dosi màxima diària de 4 g al dia.

Els pacients amb insuficiència renal i hepàtica tenen una eliminació més lenta del metamizol, cal administrar-lo amb precaució i evitar dosis elevades.

Hi ha països que no tenen comercialitzat el metamizol perquè consideren que la relació benefici-risc és desfavorable (agranulocitosi). De fet l'última Guia de pràctica clínica de l'OMS sobre maneig del dolor oncològic en nens i adults, no inclou el metamizol entre els fàrmacs recomanats.

A Espanya, el metamizol és un analgèsic de prescripció mèdica autoritzat per al tractament del dolor agut intens (postoperatori, posttraumàtic, còlic, neoplàstic) o de la febre alta que no respon a altres tractaments.

Les principals reaccions adverses del metamizol són els quadres d'anafilàxia aguda i les discràsies sanguínies com ara l'agranulocitosi, l'anèmia aplàstica i la pancitopènia. Encara que són reaccions adverses molt poc freqüents, són greus i fins i tot poden ser mortals.

L'any 2018 l'AEMPS recordava en una nota informativa que el metamizol necessita prescripció mèdica i informava sobre les recomanacions per minimitzar el risc d'agranulocitosi. En cas d'administrar-lo cal fer tractaments curts, com a màxim de 7 dies, donar-lo a la dosi mínima eficaç i vigilar l'aparició de símptomes d'agranulocitosi.

Cal tenir precaució en gent gran, evitar-lo en pacients amb risc d'agranulocitosi i en pacients que reben immunosupressors o altres fàrmacs que causin agranulocitosi.

Recentment l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha recomanat limitar la dosi màxima de metamizol a 4 g al dia per via oral o 5 g al dia per via parenteral en majors de 15 anys i n'ha contraindicat l'ús durant el tercer trimestre de la gestació i durant la lactància.

Bibliografia


  • Rapid policy statement Acute use of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) in people with or at risk of COVID-19 (RPS2001) 14 April 2020, Version 1. Disponible a: england.nhs.uk
  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios La AEMPS informa que ningún dato indica que el ibuprofeno agrave las infecciones por COVID-19. Disponible a: aemps.gob.es
  • Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des Produïts de Santé (ANSM) Anti-inflammatoires non stéroïdiens (AINS) et complications infectieuses graves - Point d'Information 2019 ansm.sante.fr
  • Metamizole Article-31 referral - EMA recommends aligning doses of metamizole medicines and their use during pregnancy and breastfeeding 2019. Disponible a: ema.europa.eu
  • Metamizol en el tractament de la febre i del dolor agut 2020. Disponible a: essencialsalut.gencat.cat
  • Motov S, Masoudi A, Drapkin J, Sotomayor C, Kim S, Butt M, et al. Comparison of Oral Ibuprofen at Three Single-Dose Regimens for Treating Acute Pain in the Emergency Department: A Randomized Controlled Trial. Ann Emerg Med 2019; 74(4): 530-537. Disponible a: annemergmed.com
  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. Metamizol y riesgo de agranulocitosis 2018. Disponible a: aemps.gob.es
  • Quina dosi de paracetamol és segura en ancians fràgils? Ens ho hem de replantejar? Butlletí d'Actualització Terapèutica. Comptagotes 2018;41. Disponible a: atencioprimariaicsbcn
  • What dose of paracetamol for older people? Dr Ther Bull 2018; 56(6): 69-72. Disponible a: dtb.bmj.com
  • CIMA: Centro de Información Online de Medicamentos de la AEMPS. Disponible a: cima.aemps.es
  • Pautes per a l'Harmonització del tractament farmacològic de la malaltia renal crònica. Barcelona: Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya. Departament de Salut. generalitat de Catalunya; 2016. (Programa d'Harmonització Farmacoterapèutica de Medicaments en l'Àmbit de l'Atenció Primària i Comunitària del Servei Català de la Salut; 01/2016) Disponible a: catsalut.gencat.cat
  • AINE en malaltia cardiovascular, renal crònica o insuficiència hepàtica. 2015 Disponible a: essencialsalut.gencat.cat.
  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. Riesgo cardiovascular de dois altas de ibuprofeno o dexibuprofeno: recomendaciones de uso. Disponible a: aemps.gob.es
  • Antitèrmics en el tractament de la febre en població pediàtrica.2014. Disponible a: essencialsalut.gencat.cat.
  • TerapICS Butlletí de la Comissió Farmacoterapèutica. Recomanacions sobre l'ús i la dosificació de fàrmacs en la insuficiència renal crònica. 2014. Disponible a: ics.gencat.cat
  • Watkins PB, Kaplowitz N, Slattery JT, Colonese CR, Colucci SV, Stewart PW, et al. Aminotransferase elevations in healthy adults receiving 4 grams of acetaminophen daily. A randomized controlled trial. JAMA 2006;296:87-93. [Abstract] Disponible a: ncbi.nlm.nih.gov
  • The Acetaminophen Hepatotoxicity Working Group Center for Drug Evaluation and Research Food and Drug Administration Department of Health and Human Services. Recommendations for FDA Interventions to Decrease the Occurrence of Acetaminophen Hepatotoxicity. 2008. Disponible a: fda.gov

Popular Posts

Paper de la ciutadania en la farmacovigilància. La #MedSafetyWeek

Una reacció adversa és qualsevol resposta perjudicial, i sovint inesperada, quan prenem un medicament. Per conèixer millor els medicaments i fer que el seu ús sigui més segur, és molt important  NOTIFICAR , si se sospita que s'ha patit una reacció adversa.   Qualsevol ciutadà pot notificar, si sospita que ha patit un efecte advers a un medicament, que hagi pres o està prenent. Ho pot fer al Programa de Targeta Groga ( www.targetagroga.cat ).  La campanya  #MedSafetyWeek Des de fa 5 anys, l'Uppsala Monitoring Centre (centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la vigilància internacional de la seguretat dels medicaments),  promou aquesta campanya de sensibilització , que va adreçada tant als professionals sanitaris com a la ciutadania. Durant una setmana, se sumen esforços per divulgar la idea que cal q ue es notifiquin els problemes derivats de l'ús dels medicaments, perquè és la millor manera de detectar-los i, així, poder prevenir-los.   Per

Els fàrmacs per a la tos no són innocus

Els símptomes més habituals de la COVID-19 són la febre, la tos seca i la fatiga. No hem d'oblidar que la tos és un mecanisme de defensa de les vies respiratòries, i tot i que és un símptoma molest, no sempre s'ha de tractar. En nens no hi ha evidència que cap fàrmac sigui eficaç per al tractament de la tos però en canvi sí que poden ser causa d'efectes adversos i d'intoxicació. Aquesta última es produeix per errors en la dosificació dels preparats per a la tos i també per la ingesta accidental. En adults només ha demostrat eficàcia el dextrometorfà. La combinació d'un antihistamínic i un descongestionant no ha demostrat cap benefici clínic però si que augmenta el risc d'efectes adversos. La codeïna i derivats no han demostrat cap utilitat en la tos pel refredat comú ni en nens ni en adults. Cal remarcar que aquests fàrmacs no s'han d'utilitzar quan la tos és productiva. Els xarops expectorants que es fan servir per facilitar l'eliminació de

Sospites de reaccions adverses notificades amb tractaments utilitzats en la COVID-19

L'AEMPS publica, de forma periòdica, un informe elaborat de les sospites de reaccions adverses notificades amb tractaments utilitzats en la COVID-19 i les troballes més rellevants. El Centre de Farmacovigilància de Catalunya participa en el grup de treball de seguiment dels casos i en l'elaboració dels informes. Agraïm als notificadors la seva col·laboració en la generació de coneixement en el context de l'actual pandèmia.