Passa al contingut principal

Medicaments per a la febre en la COVID-19 en situacions especials



La gestació

En dones gestants per tractar la febre es recomana seguir les mesures no farmacològiques habituals: beure líquids abundants i aplicar mesures físiques per afavorir la pèrdua de calor de l'organisme. Si és necessari l'ús d'un antitèrmic el paracetamol és d'elecció.

Els antiinflamatoris no esteroidals (AINE) com l'ibuprofèn estan contraindicats en el tercer trimestre de l'embaràs . L'ús prolongat a partir de la setmana 28 pot provocar el tancament prematur del ductus arteriós del fetus. No es recomanen durant el primer i segon trimestre, dades d'estudis epidemiològics suggereixen un augment de risc d'avortament, de malformacions cardíaques i de gastrosquisi, i sembla que aquest risc augmenta amb la dosi i la durada del tractament. Si és necessari donar un AINE, en cas de dones amb desig gestacional o durant el primer i segon trimestre d'embaràs, cal reduir la dosi i la durada del tractament.

Les dades disponibles sobre l'ús de metamizol en dones embarassades són limitats i no es recomana durant el primer i segon trimestre de gestació.

El metamizol està contraindicat durant el tercer trimestre de gestació. S'ha associat a insuficiència renal i oligohidramni i tancament del ductus arteriós. En cas d'ús accidental de metamizol durant el tercer trimestre, cal controlar el líquid amniòtic i el ductus arteriós.


La lactància

Durant la lactància es recomanen les mesures no farmacològiques habituals i si cal donar un antitèrmic el paracetamol és d'elecció.

L'ibuprofèn s'excreta escassament per la llet materna. Es pot donar amb la lactància si es dóna a dosis baixes i el tractament és curt.

El metamizol està contraindicat. Els productes de degradació del metamizol s'excreten a la llet materna en quantitats considerables i no es pot descartar que hi hagi risc per al lactant.


La població pediàtrica

Cal tenir en compte que no és necessari baixar sempre la febre, només si el nen té malestar general. Això succeeix, generalment, a partir de 38°C - 38,5°C.

Es recomanen mesures no farmacològiques com ara beure líquids abundants i aplicar mesures físiques per afavorir la pèrdua de calor (retirar l'excés de roba, mantenir una temperatura ambient d'entre 18-23°C, banys a temperatura tèbia, etc.) Es desaconsella l'aplicació de tovalloles humides, perquè produeixen vasoconstricció cutània, dificulten l'eliminació de calor i resulten incòmodes.

Cal recordar que el grau de febre no es correlaciona amb el risc de convulsions febrils. Moltes d'aquestes es presenten amb temperatures no gaire elevades i algunes fins i tot abans d'iniciar-se el quadre febril.

Es recomana prescriure un sol antitèrmic i fer un control de l'evolució. No s'han d'alternar els medicaments . Malgrat que la prescripció alterna d'analgèsics antitèrmics, cada 3-4 hores (habitualment ibuprofèn i paracetamol) és una pràctica clínica habitual. Hi ha poca evidència científica que hi doni suport i falten estudis sobre la seva seguretat. La combinació d'aquests fàrmacs afavoreix els errors d'administració i l'aparició d'efectes adversos. Cal recordar que els nens són especialment sensibles a patir reaccions adverses als medicaments.

En cas que la febre no baixi, es recomana augmentar la dosi de l'antitèrmic pautat fins a la dosi terapèutica màxima i fer ús de les mesures físiques ja comentades. Cal observar acuradament la dosi màxima recomanada de cada fàrmac i no sobrepassar-la.

La dosi recomanada d'ibuprofèn depèn de l'edat i del pes del nen. En nens de 6 mesos fins a 12 anys, la dosi diària recomanada és de 20 a 30mg/kg de pes, segons la intensitat dels símptomes, repartida en 3 o 4 preses. Es pot augmentar fins a una dosi màxima de 40mg/kg/dia

La dosi diària recomanada de paracetamol és aproximadament de 60mg/kg/dia, repartida en 4 ó 6 preses diàries (15mg/kg cada 6 hores ó 10mg/kg cada 4 hores).

Cal tenir en compte que el risc de patir efectes adversos augmenta amb la utilització de dosis elevades i/o amb tractaments prolongats (hepatopatia en el cas del paracetamol i risc d'úlcera pèptica o nefrotoxicitat amb l'ibuprofèn).

No està justificat tractar la febre o el dolor agut intens en nens ni en adults amb metamizol com a primera elecció quan es poden donar alternatives eficaces i amb un millor perfil de seguretat.

La informació que hi ha sobre l'ús del metamizol en nens com antitèrmic és escassa en comparació amb la d'altres antitèrmics com el paracetamol i l'ibuprofèn. Hi ha pocs assaigs clínics publicats que avaluïn l'eficàcia i la toxicitat del metamizol. Encara que el risc és baix, el metamizol pot provocar efectes adversos greus (agranulocitosi, hipotensió arterial greu i anafilàxia).

Sempre que sigui possible es recomana administrar els antitèrmics per via oral i no per via rectal.

Cal no oblidar que l'objectiu de l'administració d'antitèrmics en nens no és fer desaparèixer la febre sinó aconseguir una millora del seu estat general.

Bibliografia:

  • Metamizol en el tractament de la febre i del dolor agut 2020. Disponible a: essencialsalut.gencat.cat
  • Metamizole Article-31 referral - EMA recommends aligning doses of metamizole medicines and their use during pregnancy and breastfeeding 2019. Disponible a: ema.europa.eu
  • Trippella G, Ciarcià M, de Martino M, Chiappini E. Prescribing Controversies: An Updated Review and Meta-Analysis on Combined/Alternating Use of Ibuprofen and Paracetamol in Febrile Children. Front Pediatr. 2019; 7(5): 217. Disponible a: ncbi.nlm.nih.gov
  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. Metamizol y riesgo de agranulocitosis 2018. Disponible a: aemps.gob.es
  • CIMA: Centro de Información Online de Medicamentos de la AEMPS. Disponible a: cima.aemps.es
  • De Martino M, Chiarugi A. Recent Advances in Pediatric Use of Oral Paracetamol in Fever and Pain Management. Pain Ther. 2015 Dec; 4(2): 149–168. Disponible a: ncbi.nlm.nih.gov
  • Antitèrmics en el tractament de la febre en població pediàtrica.2014. Disponible a: essencialsalut.gencat.cat.
  • Savino F, Lupica MM, Tarasco V, Locatelli E, Garazzino S and Tovo PA. Fulminant hepatitis after 10 days of acetaminophen treatment at recommended dosage in an infant. Pediatrics. 2011 Feb; 127 (2) :e494-7. [Abstract] Disponible a: ncbi.nlm.nih.gov

Popular Posts

Paper de la ciutadania en la farmacovigilància. La #MedSafetyWeek

Una reacció adversa és qualsevol resposta perjudicial, i sovint inesperada, quan prenem un medicament. Per conèixer millor els medicaments i fer que el seu ús sigui més segur, és molt important  NOTIFICAR , si se sospita que s'ha patit una reacció adversa.   Qualsevol ciutadà pot notificar, si sospita que ha patit un efecte advers a un medicament, que hagi pres o està prenent. Ho pot fer al Programa de Targeta Groga ( www.targetagroga.cat ).  La campanya  #MedSafetyWeek Des de fa 5 anys, l'Uppsala Monitoring Centre (centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la vigilància internacional de la seguretat dels medicaments),  promou aquesta campanya de sensibilització , que va adreçada tant als professionals sanitaris com a la ciutadania. Durant una setmana, se sumen esforços per divulgar la idea que cal q ue es notifiquin els problemes derivats de l'ús dels medicaments, perquè és la millor manera de detectar-los i, així, poder prevenir-los.   Per

Els fàrmacs per a la tos no són innocus

Els símptomes més habituals de la COVID-19 són la febre, la tos seca i la fatiga. No hem d'oblidar que la tos és un mecanisme de defensa de les vies respiratòries, i tot i que és un símptoma molest, no sempre s'ha de tractar. En nens no hi ha evidència que cap fàrmac sigui eficaç per al tractament de la tos però en canvi sí que poden ser causa d'efectes adversos i d'intoxicació. Aquesta última es produeix per errors en la dosificació dels preparats per a la tos i també per la ingesta accidental. En adults només ha demostrat eficàcia el dextrometorfà. La combinació d'un antihistamínic i un descongestionant no ha demostrat cap benefici clínic però si que augmenta el risc d'efectes adversos. La codeïna i derivats no han demostrat cap utilitat en la tos pel refredat comú ni en nens ni en adults. Cal remarcar que aquests fàrmacs no s'han d'utilitzar quan la tos és productiva. Els xarops expectorants que es fan servir per facilitar l'eliminació de

Àcid acetilsalicílic en prevenció primària cardiovascular

L’àcid acetilsalicílic (AAS) a dosis de 100 mg al dia és un tractament reconegut per a la prevenció secundària de les malalties cardiovasculars. En canvi, la utilització en la prevenció primària de persones que no han patit un esdeveniment cardiovascular (malaltia coronària, vascular cerebral o vasculopatia perifèrica), no figura com a indicació en la fitxa tècnica del fàrmac. L’objectiu d'utilitzar-lo en aquest grup de població, seria evitar els esdeveniments cardiovasculars majors, com la síndrome coronària aguda (SCA) i l'accident vascular cerebral (AVC). Recentment s’ha publicat una recomanació del projecte Essencial de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que ha estat consensuada per les societats científiques: " Àcid acetilsalicílic i prevenció primària cardiovascular" Basant-se en les dades de la revisió de les guies de pràctica clínica i metaanàlisis, no s'ha trobat evidència que l’AAS, utilitzat per a la prevenció