Passa al contingut principal

La vitamina D i el COVID-19: (2) Quina quantitat diària de vitamina D necessitem?

En general l'acord entre experts i algunes societats científiques consideren adequades unes concentracions plasmàtiques entre 30 i 70 ng/ml de 25-hidroxivitamina D (calcifediol o calcidiol) i que nivells per sota de 20 ng/ml indiquen una deficiència de vitamina D.

Els valors entre 20 i 30 ng/ml es consideren subòptims i hi ha controvèrsia sobre la necessitat d'arribar als 30 ng/ml per aconseguir els efectes de la vitamina D en el metabolisme ossi i en altres sistemes.
En la majoria d'estudis no s'ha observat toxicitat quan les concentracions han estat inferiors a 100 ng/ml. El llindar de toxicitat s'ha establert a partir d'uns 150 ng/ml.
La quantitat diària de vitamina D que necessita l'organisme per mantenir unes concentracions adequades varia en relació amb l'edat.

El Comitè de Nutrició i Aliments del National Institute of Health (NIH) dels Estats Units recomana una ingesta diària de vitamina D en Unitats Internacionals (UI):

  • Lactants fins als 12 mesos: 400UI/dia.
  • Nens a partir d'un any, adolescents, adults fins a 70 anys, dones embarassades o en període de lactància: 600 UI/dia.
  • Adults de més de 70 anys: 800 UI/dia.

Amb uns límits màxims diaris recomanats de vitamina D (UI):

  • Lactants fins al 12 mesos: 1000-1500 UI/dia.
  • Nens d'1 a 8 anys: 2500-3000 UI/dia.
  • Nens a partir dels 9 anys, adolescents, adults i dones embarassades o en període de lactància 4000 UI/dia

En aquesta línia, La IOF (International Osteoporosis Foundation) també recomana entre 800 y 1.000 UI/día (20-25 µg/día) de vitamina D per assolir concentracions per sobre de 30 ng/ml.

Popular Posts

Paper de la ciutadania en la farmacovigilància. La #MedSafetyWeek

Una reacció adversa és qualsevol resposta perjudicial, i sovint inesperada, quan prenem un medicament. Per conèixer millor els medicaments i fer que el seu ús sigui més segur, és molt important  NOTIFICAR , si se sospita que s'ha patit una reacció adversa.   Qualsevol ciutadà pot notificar, si sospita que ha patit un efecte advers a un medicament, que hagi pres o està prenent. Ho pot fer al Programa de Targeta Groga ( www.targetagroga.cat ).  La campanya  #MedSafetyWeek Des de fa 5 anys, l'Uppsala Monitoring Centre (centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la vigilància internacional de la seguretat dels medicaments),  promou aquesta campanya de sensibilització , que va adreçada tant als professionals sanitaris com a la ciutadania. Durant una setmana, se sumen esforços per divulgar la idea que cal q ue es notifiquin els problemes derivats de l'ús dels medicaments, perquè és la millor manera de detectar-los i, així, poder prevenir-los.   Per

Sospites de reaccions adverses notificades amb tractaments utilitzats en la COVID-19

L'AEMPS publica, de forma periòdica, un informe elaborat de les sospites de reaccions adverses notificades amb tractaments utilitzats en la COVID-19 i les troballes més rellevants. El Centre de Farmacovigilància de Catalunya participa en el grup de treball de seguiment dels casos i en l'elaboració dels informes. Agraïm als notificadors la seva col·laboració en la generació de coneixement en el context de l'actual pandèmia.

Els fàrmacs per a la tos no són innocus

Els símptomes més habituals de la COVID-19 són la febre, la tos seca i la fatiga. No hem d'oblidar que la tos és un mecanisme de defensa de les vies respiratòries, i tot i que és un símptoma molest, no sempre s'ha de tractar. En nens no hi ha evidència que cap fàrmac sigui eficaç per al tractament de la tos però en canvi sí que poden ser causa d'efectes adversos i d'intoxicació. Aquesta última es produeix per errors en la dosificació dels preparats per a la tos i també per la ingesta accidental. En adults només ha demostrat eficàcia el dextrometorfà. La combinació d'un antihistamínic i un descongestionant no ha demostrat cap benefici clínic però si que augmenta el risc d'efectes adversos. La codeïna i derivats no han demostrat cap utilitat en la tos pel refredat comú ni en nens ni en adults. Cal remarcar que aquests fàrmacs no s'han d'utilitzar quan la tos és productiva. Els xarops expectorants que es fan servir per facilitar l'eliminació de